Drs. Tom Molenaars

Cruciaal voor zijn weg in de wereld van de kunst was de kennismaking met de Duitse kunstenaar Jospeh Beuys persoonlijk alsmede de studie over diens werken. De studie over deze kunstenaar resulteerde in de doctoraalscriptie: “Joseph Beuys: de acties in de jaren ‘60” (Katholieke Universiteit Nijmegen, 1982). 

De aanloop 

Direct na zijn studie kunstgeschiedenis heeft hij in het ‘alternatieve circuit’ bij twee kunstenaarsinitiatieven de eerste praktische ervaring opgedaan: Het Apollohuis te Eindhoven, waar hij o.a. PR-werkzaamheden heeft verricht voor een uitwisselingsproject in Frankfurt am Main, en Lokaal 01 te Breda als coördinator. 

Sinds eind 1982 organiseert Tom Molenaars lezingen en cursussen kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing in meerdere plaatsen binnen en buiten Noord Brabant.

Daarnaast heeft hij zitting gehad in diverse commissies van kunstuitlenen. Voor de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (thans BKKC) was Tom Molenaars werkzaam als stafmedewerker opdrachtbemiddeling, waarbij met name contacten werden gelegd tussen gemeenten en kunstenaars uit de provincie Noord-Brabant alsmede advisering, projectbegeleiding en coördinatie van opdrachten. 

De eigen onderneming: kunstlezingen, kunsteducatie en tentoonstellingen 

Op basis hiervan begon Tom Molenaars in 1988 als zelfstandig ondernemer. Gedurende de eerste zes maanden zette hij de vier onderdelen van het bedrijf op: opdrachtbemiddeling, kunstuitleen voor bedrijven en particulieren, kunsteducatie (cursussen, lezingen en excursies/kunstreizen) en tot slot de galerie. Joseph Beuys inspireerde hem om het kader van het galerieprogramma te vinden in het maatschappelijke fenomeen van de actuele migratiestromen: de invloed van andere culturen op de beeldende kunst. Van november 1988 tot  januari 2011 organiseerde hij negen exposities per jaar, die vaak werden begeleid door een ‘Dialoog’ met de exposerende kunstenaar. Als galerist nam Tom Molenaars deel aan kunstbeurzen in binnen- en buitenland en bemiddelde bij diverse grote opdrachten voor o.a. Gemeente Nieuw-Ginneken, Philip Morris te Bergen op Zoom, Bedrijfsgeneeskundige Dienst (BGD) en Waterleidingmaatschappij NW Brabant (WNWB). Samen met P.H. Stulemeijer verzorgde hij PR- en verkoopactiviteiten voor de Nederlandse Kring van Beeldhouwers (1989-1990 en 1998-1999). Daarnaast had hij zitting in diverse commissies, waaronder Royal Cosun NV en besturen, zoals van de Nederlandse Vereniging van Galeriehouders. 

Als curator initieerde hij meerdere projecten:

1992-1993: “Schriftbeeldschrift”; thematentoonstelling bij drie musea

Museum ‘t Coopmanshûs, Franeker (16 januari - 6 maart 1993); 

De Pronkkamer, Uden (9 mei - 20 mei 1993); 

Gemeentemuseum Roermond (19 februari - 17 april 1994)

1997 en 1998: “Sculpturen in privétuinen”

2002: “Poëtisch Realisme”, tentoonstelling in Markiezenhof, Bergen op Zoom

(8 september - 24 november 2002)

Publicaties o.a.

1982: “Piet Oosthoek”, Catalogus: “Beeldende Kunst en Technologie”, Centrum ’t Hoogt, Utrecht

1983: “De aktie is een uit elkaar genomen sculptuur”, interview met Joseph Beuys, Metropolis M   

1986: “Jac Gijzen”, met Rick Vercauteren, Informatieblad, Librije Hedendaagse Kunst, Zwolle                    

1986: “Elk gezicht is anoniem”, Veilingcatalogus “De noodzaak in Beeld”, 25 jaar Amnesty International 

1993: “Schriftbeeldschrift”, catalogus thematentoonstelling in 3 musea

2002: “Poëtisch Realisme”, catalogus, Markiezenhof, Bergen op Zoom

2005: “De ontdekkingsreis”, lessyllabus 

2008: “Everything in its right place”, catalogus Jörg-Thomas Alvermann


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/molenaarsa/domains/molenaarsartprojects.com/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 660

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/molenaarsa/domains/molenaarsartprojects.com/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 663